L’estafa del concurs de relats
Desat dins de Enginyeria Social, Estafes, notícies
Aquesta tarda tot llegint les notícies del 3cat24, una notícia m’ha cridat l’atenció: “Estafades 9.000 famílies amb la promesa d’un llibre de relats dels seus fills”, dictava el titular. Immediatament m’he posat a llegir-la amb atenció i, com imaginava, es tractava d’una estafa a través d’internet. I mira que no fa ni una setmana de la meva última entrada al bloc sobre estafes per internet, i aquest tipus d’estafa no hi era a la meva llista, he pensat. Vatua l’olla!!
Es tracta d’una modificació d’un tipus d’estafa anomenada “publicació de la vanitat”: l’estafador s’aprofita de les ganes que la víctima té que el seu escrit sigui publicat que el paga per avançat a una empresa o persona no fiable, i al cap del temps ja ha vist prou estafador i diners. El canvi significatiu ve donat perquè, en aquest cas, no és tant la vanitat dels pobres nens amb il·lusó innocent com la dels pares i l’orgull de tenir un fill premiat.
Però no n’he tingut prou amb llegir la notícia i compartir-la a Twitter, he volgut comprovar si el lloc web implicat en l’estafa encara estava actiu. Especialment perquè la primera idea que m’ha vingut al cap ha sigut que com podia ser que tantes escoles haguessin caigut en la trampa. Tant ben fet estava el lloc web? Tant professional semblava el procés proposat per jovenesescritores.com?
Com que me n’he quedat amb les ganes, he decidit veure qui era que havia registrat el domini (si, aquesta informació és pública i es pot consultar, tot i que si es tracta d’estafes o malfactors, el més probable és que acabi la pista en un carrer sense sortida perquè l’estafador haurà registrat el domini sota noms i informació falsos). Mitjançant el què es diu un whois (podeu fer-ho a llocs web com ara whois.net o internic.net/whois), es pot trobar la següent informació sobre el domini:
Domain Name: JOVENESESCRITORES.COM Registrar: KEY-SYSTEMS GMBH Whois Server: whois.rrpproxy.net Referral URL: http://www.key-systems.net Name Server: NS1.SITEGROUND201.COM Name Server: NS2.SITEGROUND201.COM Status: ok Updated Date: 27-sep-2010 Creation Date: 26-sep-2008 Expiration Date: 26-sep-2011
Poca cosa, oi? Què tal si provem un whois més complet? A veure?
admin-contact: P-BFW561
admin-organization: Forward Press Ltd
admin-fname: Ben
admin-lname: Whyte
admin-street: Coltsfoot Drive
admin-city: Peterborough
admin-zip: PE2 9JX
admin-country: GB
admin-phone: 01733890099
admin-fax: 01733313524
admin-email: forwardpressweb@googlemail.com
Ahhhh! Molt millor! Ara sabem que l’empresa propietària del domini jovenesescritores.com es diu Forward Press Ltd, registrada a la Gran Bretanya (ciutat de Peterborough) a nom de Ben Whyte.
És fascinant comprovar com la mateixa persona també surt com a contacte administratiu per al domini casadelescritor.com, estafa similar a la de jovenesesescritores.com però amb una pinta de frau espectacular (us recomano que visiteu el lloc web perquè us feu una idea de com acostumen a ser aquest tipus de pàgines).
Domain name: CASADELESCRITOR.COM
Administrative Contact:
Whyte, Ben newdomains@siteground.com
Remus House, Coltsfoot Drive, Woodston
Peterborough, XX PE2 9JX
Buscant Forward Press a Google trobes ràpidament el seu lloc web, suposadament tot legal. Però què voleu que us digui… deu ser perquè he vist ja unes quantes pàgines web d’estafes els últims anys que totes s’assemblen molt. I aquesta no és una excepció: moltes promeses, imatges de felicitat, persones donant el seu suposat testimoni explicant com de fantàstic és el servei ofert…
Només m’ha calgut afegir una paraula a la cerca anterior de google per trobar casos: “Forward Press scam” (scam vol dir estafa en anglès). I de sobte surten referències variades sobre estafes relacionades amb aquesta empresa al Regne Unit. I quina casualitat comprovar que aquestes estafes (portades a terme els anys 2007 i 2008) estaven relacionades amb llocs webs de Forward Press anomenats youngwritees.co.uk i younglaureates.co.uk (el nom dels concursos fantasma, quasi idèntic a jovenesescritores.com però en anglès). Sembla ser que l’empresa és propietat d’un tal Ian Walton, comercial de llibres i poeta de 59 anys. Forward Press va “fer fallida” el passat mes de novembre després de 20 anys de publicar llibres a escriptors amateurs, deixant sense feina a més de 100 treballadors. Això no li ha impedit fundar una nova empresa amb el nom de Bonacia. Qui sap què farà amb ella. El que si sabem és que ja es relacionava aquests noms de Forward Press i Ian Walton amb estafes l’any 1996. Que curiós! Si que és difícil agafar els que es dediquen estafar en format de microfrau!
Ah, però tota aquesta investigació tenia un objectiu: intentar demostrar que això que jo he buscat amb màxim 10 minuts aquesta tarda mentre esperava que s’instal·lés un programa i es reiniciés un servidor, no ha sigut gens difícil de trobar. Només s’havia de saber ON buscar. I es per això que crec que s’hauria de formar el personal docent de les escoles en seguretat informàtica i navegació intel·ligent per la xarxa. Al cap i a la fi, moltes vegades seran ells qui mostraran als nostres fills com cerquen informació a google, o com en aquest cas, com caure en una estafa massiva per no ser prou curós. Ep, no els estic pas culpant. Si que m’agradaria posar èmfasi en que es podria haver evitat si els responsables de les escoles (més de 1400 a tot l’estat!) que van rebre el correu electrònic i van decidir que era una bona idea com a activitat pels alumnes, haguessin tingut un mínim de formació sobre seguretat a la xarxa. No demano que sàpiguen fer un whois ni distingir diferències subtils entre llocs web reals o enganys. Tan sols que tinguin aquella espurna de seny davant de qualsevol proposta similar per dir-se: “Això sembla prou interessant, però… busquem referències d’aquesta empresa, a veure si alguna altra escola ja hi té experiència”. Com sempre en temes de seguretat, el sentit comú redueix molt el risc de caure en qualsevol trampa.
Tots els afectats ho recordaran per sempre, i això és bo. Serà difícil que tornin a caure en un parany similar. Però és el personal docent qui ho ha de no només recordar sinó ensenyar a les generacions posteriors. Treiem d’aquesta mala experiència quelcom de positiu i fem-ho servir com a motivació per utilitzar més el seny d’ara endavant en allò relacionat amb internet i la docència.
Per cert, per a aquelles víctimes que encara no ho hagin fet, us recomano visitar aquesta alerta del lloc web de la Guàrdia Civil on estan recopilant totes les denúncies d’aquest cas per poder-ho presentar davant la fiscalia. Alguns dels afectats han creat un blog per mantenir-se comunicats.
gen21




març 4, 2011 at 9:48 pm
[...] L’estafa del concurs de relats furoner.cat/2011/01/lestafa-del-concurs-de-relats/ per mqlb fa 8 segons [...]
març 5, 2011 at 12:20 pm
Curiosament quan va sortir aquesta notícia jo estava embrancat de ple en la difusió de la meva iniciativa de publicació d’un Diccionari amb dites i refranys sobre l’ull a través de Verkami, una plataforma de micromecenatge.
S’hi podien trobar similituds i em feia por que aquestes similituds poguessin perjudicar la difusió del meu projecte.
Per sort, tot ha anat en doina i sóc en ple procés d’impressió del llibre gràcies a les aportacions de 200 mecenes.
Quan tots i cadascú d’ells hagi rebut el seu llibre dedicat a casa, serà la mostra que no tot són estafes i que la xarxa també obre la possibilitat de col·laboració amb propostes honestes i ben plantejades.
març 12, 2011 at 10:34 pm
Sóc programador en particular, i informàtic en general, i fa temps que cercava un bloc semblant en català. Felicitats :) bloc molt interessant.